Green Day - American Idiot (2004)

green_day__american_idiot_album_cover_by_kingsizedkoala-d5a5ge6.jpgHa volt is még 2004-ben, aki nem ismerte a Green Day-t ez után az album után biztos hogy nem maradt olyan. Az előző albumuk után 4 évet kellett várni az American Idiot-ra. De nem véletlenül, ugyanis nagy dobásra készültek. És tényleg sikerült nagyot alkotniuk. 6 albumot adtak már ki ez előtt és mindegyiken érezhető volt a fejlődés, de ennél az albumuknál hatalmasat ugrott a színvonal.

Az albumot precízen megtervezték nem csak rádobálták a számokat. Jól vannak elhelyezve a számok és egy téma megy végig az egészen így még egységesebbé téve az albumot. Miután kiadták a lemezt mindenhonnan a Green Day szólt. Rádióból, tévéből (hiszen jó pár klipet is forgattak hozzá) és nem is csak egy számuk. Végre színvonalasabb zenét kaptunk tőlük és mindezt több, mint 1 órán át élvezhetjük az albumon.

Sok nagyon különleges szám van az albumon és ezek közül sok szinte mindenkinek ismerősen csenghet. De az azért hihetetlen, hogy még ezek mellé a tökéletes számok mellé is csak sikerült  betuszkolniuk egy-két igénytelen és szinte szörnyű számot. Nem tudom erre, hogy voltak képesek, de ez jól mutatja, hogy a Green Day elsősorban nem a minőségre törekszik, hanem hogy maguknak tetsszen a zenéjük.

01 American Idiot

Remekül megkezdték az albumot ezzel a számmal, ami az egyik legjobb is az albumon. Igaz elég sokan kiakadtak a szövege miatt.

02 Jesus Of Suburbia

Ez a 9 perces szám tulajdonképpen 5 számból áll, amik össze lettek mixelve. Külön külön lehet nem lettek volna olyan érdekesek, de így nagyon élvezetes hallgatni. És abszolút nem zavaró, ahogy a számokat összerakták, szinte észre se lehet venni, hogy már másik szól, annyira jól megcsinálták az átvezetéseket.

03 Holiday

A hangulatot sikerül még tovább fokozni ezzel a számmal, ami szinte tökéletes lett. Az mondjuk kicsit vicces, hogy ugyanaz a 3 akkord megy végig a számban és ugyanabban a sorrendben, de attól még, hogy ez egy nevetségesen egyszerű szám még nagyon is szerethető és remek hangulatot varázsol.

04 Boulevard Of Broken Dreams

Nekem ez a szám az album fénypontja. Szerintem a Green Day erre a számukra lehet a legbüszkébb. Ennél a számnál végre sikerült teljesen kitörniük a korlátaikból és valami egész újat alkotni. Tudom, hogy rengeteget játszották a rádiók és valószínű sokan már kegyetlenül unják vagy megutálták emiatt, de ez mindig is egy tökéletes szám marad.

05 Are We Waiting

Egy egészen egyedi hangulatot sikerült teremteni ebben a számban, igaz hogy ebben sincs túl sok változatosság és nagyon elrontották a végét azzal, hogy hirtelen levágták. Olyan mintha félbeszakadna a szám. Szörnyű.

06 St. Jimmy

Ezt a számot inkább nem is nagyon kommentálom. Nincs vele nagy baj, azon kívül, hogy nem nagyon illik az albumra és hihetetlenül primitív szám.

07 Give Me Novocain

Ezzel kicsit visszahozták a hangulatot szerencsére. Nekem az egyik kedvencem az albumon. A versszakok kellemes gitárral kezdődnek és majdnem hogy elaltatnak, azután a refrénben egy hirtelen váltással szétzúzzák a fejünket.

08 She’s A Rebel

Ehhez inkább csak annyit írok hogy St. Jimmy 2. Talán egy fokkal azért jobb, de továbbra sem értem, hogy mit keres ez itt.

09 Extraordinary Girl

A legjobban ennél akadtam ki. Ez egy borzalom. Halál unalmas az egész. Ugyanaz megy végig, mintha elfelejtettek volna refrént írni, de azért játszanak tovább. És egyben ez üt el legjobban a többitől. Nagyon nem illik ide. Igazából sehova sem illene. Csak egyenesen a kukába.

10 Letterbomb

Ezzel a számmal nincs semmi bajom, viszont semmi különleges nincs benne. De egynek jó a többi között.

11 Wake Me Up When September Ends

Ez az egyik legelképesztőbb szám az albumon. Egyszerűen hihetetlen, hogy itt is ugyanaz megy végig. Gyakorlatilag nincs refrén és több, mint 4 percen keresztül ugyanaz a dallam. Csak a hangszerelés változik helyenként. És ennek ellenére nagyon szerethető. Ez idegesít benne. Zeneileg majdnem egyenlő a nullával és mégis nagyon szép szám. Sajnos én is szeretem.

12 Homecoming

Itt megpróbálták mégegyszer elsütni, amit az elején. Igazából ez pedig a Jesus Of Suburbia 2. És nem is lenne ezzel baj csak sokkal gyengébb. Azért elfér itt ez a szám és nem kell továbbtekerni, de kicsit hosszabb lett mint kellene.

13 Whatsername

Ez egy nagyon jó kis befejező szám. Önmagában is nagyon hangulatos, de így befejezésnek még inkább jó.

Egyik oldalról nagyot alkottak és sokkal jobb a többi albumuknál. De másik oldalról azért ha jobban megnézzük nagyon primitívek a számok. És nem érzem, hogy ha ennyit dolgoztak rajta hogy egységes legyen, mért kellett elrontaniuk olyan semmilyen számokkal, mint az St. Jimmy vagy az Extraordinary Girl.

Nagyon sok hibát lehetne még találni az albumon, de az érdekes az, hogy minden hibája ellenére mégis szemet tudunk ezek felett hunyni, mivel sok a jó oldala is. Az biztos, hogy emlékezetes marad ez az album és érdemes meghallgatni.

Értékelés: 90%

Legjobb szám az albumon: Boulevard Of Broken Dreams