Billy Talent – Dead Silence (2012)

billy-talent-dead-silence-album-cover.jpgA Billy Talent mindig megvárja azt a bizonyos 3 évet a két albuma között és ez most sem volt  másként, de legalább biztosan tudjuk hogy ha letelik a 3 év akkor jön az új album és nem fog késni. Legutóbb 2009-ben adtak ki lemezt és sajnos némileg csalódott benne talán mindenki. Emiatt én kicsit akkor leírtam magamban a Billy Talent -et, hogy innen már csak rosszabbak lesznek, hiszen kiveszett belőlük az a régi tűz. De nem kellett volna.

Amit most csináltak azzal engem nagyon megleptek. Rengeteg olyan dolgot csináltak az albumon, amit eddig még sohasem láttunk tőlük és azt gondolom ez nagyon jót tett a lemeznek. Nem tudnám azt mondani, hogy tökéletes munkát végeztek, de most kellemesen csalódtam bennük.

 

Tracklist:

01 Lonely Road To Absolution
02 Viking Death March
03 Surprise, Surprise
04 Runnin’ Across The Tracks
05 Love Was Still Around
06 Stand Up And Run
07 Crooked Minds
08 Man Alive!
09 Hanging By A Thread
10 Cure For The Enemy
11 Don’t Count On The Wicked
12 Show Me The Way
13 Swallowed Up By The Ocean
14 Dead Silence

 Most először írtak felvezető dalt a lemezhez, Lonely Road To Absolution címmel, ami méghozzá jól is sikerült. Nem túl hosszú, pont amilyennek lennie kell. Jól megadja a kezdést az albumnak és illik is hozzá. Majd az album igazán a Viking Death March -al veszi kezdetét, amit már korábban kiadtak. A kezdő dallama elég fülbemászó, de igazán különleges nem történik a számban. Ezt követi a Surprise, ami teljesen ezt a hangulatot viszi tovább, bár egy fokkal keményebb dal. Ezután két agresszívabb dal következik a Runnin Across The Tracks és a Love Was Still Around. Mindegyik nagyon energikus és idézi kicsit az első albumuk hangulatát. Majd egy újdonságot hallhatunk, hiszen most először készítettek akusztikus számot, ami nagyon is jól sikerült. A Stand Up And Run nagyon kellemesen kezdődik, de azért nem kell félni a Billy Talent nem puhult el, a végére megjön az energia. Ezután ismét két zúzós szám következik a Man Alive -nak ráadásul van egy kis punkos beütése is. És igazán most kezd csak érdekessé válni az album. A Hanging By A Thread szín tiszta nosztalgia. Teljesen ráillene a 2006-os lemezükre. Nagyon jó hallani. Aztán a Cure For The Enemy egy igazi kemény rock szám, feszített versszakokkal és szépen kiforrott refrénnel. Majd nagy meglepetésemre két punk-rock szám következik a Don't Count On Wicked és a Show Me The Way. Mindegyik remek dal és sikerült a saját stílusukat is megtartaniuk benne. A Show Me The Way ráadásul egy kellemes vidám dal. Ezután pedig egy még elképesztőbb dal következik. Találkozik ugyanis a Billy Talent a zongorával! Féltem mi fog kisülni ebből, de kár volt. Swallowed Up By The Ocean az egyik legjobb dal a lemezen. Szépen lassan építkezik és végig izgalomban tart várva a kiteljesedésre, ami végül csak megérkezik és elsöpör. Ezután pedig már nincs is szükség hatalmas befejezésre, csak egy könnyed levezető dalra és a Dead Silence pontosan ilyen is. Szépen pontot tesz a lemez végére.

Szóval egy igen csak tartalmas albumot kaptunk a Billy Talent -től. Ez már a 14 számból is érződik. Ilyen sokat még nem adtak ki korábban. Érdekes, hogy a stílusuk abszolút megmaradt és most is megmaradtak azok a jellegzetes vonásaik, amik korábban, de a számok még sem hasonlítanak a régiekre. Egyedül a Hanging By A Thread hasonlít, a többi inkább csak hangulatában. De a megújulás jó. Kaptunk jó pár agresszív hangvételű dalt, ami elengedhetetlen egy BT albumhoz, de amit nagyon értékelek még, hogy mertek új dolgokkal kísérletezni. Előkerül az akusztikus gitár és a zongora és ezek remekül működnek is. Az album második fele csupa meglepetés és mégis tökéletesen helytállnak.

Ez egy nagyszerű album lett, talán az eddigi legjobb munkájuk. Persze vannak apróbb hibák, meg pár kissé átlagos szám, de az összkép mégis nagyon pozitív. Ezt a lemezt nem csak Billy Talent rajongóknak ajánlom, mindenki tegyen vele egy próbát!

Értékelés: 88%

Legjobb szám az albumon: Hanging By A Thread