The Offspring – Rise And Fall Rage And Grace (2008)

The_Offspring_-_Rise_And_Fall,_Rage_And_Grace.jpgAz Offspring azon bandák egyike, akik a 90-es években meghatározó alakjai voltak a punk zenének és annak ellenére, hogy már nem épp fiatalok még mindig erősen a figyelem középpontjában vannak és rendre hozzák az egyre színvonalasabb lemezeket.

Legutóbbi 2003-as albumuk után kissé hosszúra nyúlt a szünet, de végül 5 év után olyan albumot hoztak el, ami minden várakozást felülmúlt.

Igaz, hogy néhány kritikusét inkább alulmúlta, de akik a 90-es évek albumainak szellemét várták visszatérni azoknak nincs mit mondanom. Hallgassák csak újra azokat! Ami engem illet a világ változik a zenének pedig muszáj megújulnia. És ezt a feladatot az Offspring hiánytalanul teljesítette is.

Tracklist:

01 Half-Truism
02 Trust In You
03 You Gonna Go Far, Kid
04 Hammerhead
05 A Lot Like Me
06 Takes Me Nowhere
07 Kristy Are You Doing Okay
08 Nothingtown
09 Stuff Is Messed Up
10 Fix You
11 Let’s Hear It For Rock Bottom
12 Rise And Fall

A lemez a Half-Truism című számmal nyit, ami egy remek választás. A dal kellőképp változatos és energikus. Gyors versszakok után a refrén belassulása ellenére sem veszti el az erejét. Megállás nincs, a lemez pörög tovább a Trust In You -val, ami szintén fantasztikus darab, ízig-vérig Offspring dal. Ismét gyors szám következik, a You're Gonna Go Far, Kid hasonló tempót diktál azonban a hangszerelésében különlegesebb a dallamai pedig igencsak slágeresek így az album első kimagasló száma kétség kívül ez. Ezt követi a Hammerhead, ami szintén nagy kedvenc lett és nem véletlenül. Ebből a 4 és fél percből tényleg kihozták a maximumot. Nagyon változatos és sokszínű dal. Eztán pedig egy igazán kemény dal jön, A Lot Like Me címmel. Ebben a dalban még a plafon is leszakad Dexter Holland hangjától akkorát énekel benne. Offspring -tól kicsit szokatlan lehet, de az egyik legjobb dal a lemezen. Ezután a Takes Me Nowhere ismét egy slágeres punk dal, ami talán hangulatában még idézi is kicsit a régi Offspring -et. Ezután egy félig akusztikus dal következik, a Kristy, Are You Doing Okay?. A korábbi dalokhoz képest kicsit könnyedebb érzelmesebb dal, de a refrénben most is bőven van erő. A Nothing Town szintén egy nyugisabb darab, vidám hangulattal. Az első dal, ami már átlagosnak hat az a Stuff Is Messed Up, de az is csak a többihez képest, hiszen ez is teljesen rendben van. És el is érkezünk a Fix You -hoz. Ez egy tökéletes dal. Remekül építkezik és végig leköt. Az Offspring -tól talán szokatlanul érzelmes darab, de a lemezre nagyon is ráillik. Ezután még két dal marad a végére. A Let's Hear It for Rock Bottom és a Rise And Fall. Mindkettő teljesen élvezhető, bulizós dal és simán ráfér a lemezre, de így a végére már semmi pluszt nem adnak.  Emiatt jobb lett volna egy Hammerhead -el vagy Takes Me Nowhere -el befejezni. Bár nagy hibát nem követtek el ezzel sem.

A lemez fantasztikus, végig leköt és folyton tud újat mutatni. Szerintem nem fordítottak hátat a múltjuknak sem, hiszen a stílusuk megmaradt, minden pengetésből érezhető, hogy Offspring lemezt hallgatunk, de emellett igyekeztek új színt is belevinni.

Most tényleg nagyon odatették magukat és bizonyították, hogy még 40 fölött is tudnak nagyot alkotni. Ez mindenképp a legjobb punk lemezek közé tartozik. A meghallgatása pedig nagyon ajánlott!

Értékelés: 91%

Legjobb szám az albumon: Fix You