The Offspring – Days Go By (2012)

Offspring_-Days_go_by_album.jpgLegutóbbi albumukkal 5 évet vártak ezért csak remélni tudtam, hogy most gyorsabban munkába állnak. Először úgy tűnt gyorsan jön a következő és ígérgették már 2010 óta, de csak megvárták a 4 évet ezzel is.

Legutóbbi lemezük a 2008-as Rise And Fall Rage And Grace kapta a negatívumokat rendesen, őszintén szólva nem értem miért. Ha változtatni mernek a stílusukon akkor az már eleve rossz? Hogy a kritikák nyomására-e vagy sem nem tudni, de az új lemezen érezhetően visszanyúltak kicsit a régi punkos stílusukhoz, de emellett igyekeztek új színt is belevinni.

Ez egy jó koncepció is és minden rendben is lenne, ha levennénk az albumról pár igencsak félresikerült számot...

Tracklist:

01 The Future Is Now
02 Secret From The Underground
03 Days Go By
04 Turning Into You
05 Hurting As One
06 Cruising California (Bumpin’ In My Trunk)
07 All I Have Left Is You
08 Oc Guns
09 Dirty Magic
10 I Wanna Secret Family (With You)
11 Diving By Zero
12 Slim Pickens Does The Right Thing And Rides The Bomb To Hell

 

Az album nagyon erősen kezd a Future Is Now című számmal. Tökéletes kezdés. Ez a szám valóban elsöprő lendülettel rendelkezik és meghozza a kedvet a lemezhez. Aztán követi a  Secret From The Underground, ami simán tudja folytatni a lendületet. Aztán kis pihenő dalként bejön a már korábban megjelent Days Go By, ami egy nagyon kellemes, nyugis dal, bár az Offspring -tól kicsit szokatlan, de ettől még helye van a lemezen.
Ezután újra padlógáz, jön a Turning Into You, ami hasonlóan erős dal, mint a Secret From The Underground. A Hurting As One már egy tipikus Offspring dal, bár az átlagosabb kategóriából. Majd átzötykölődünk Californián a Cruizing California című számmal, ami gyorsan a kedvenc dalom lett, annyira jó hangulata és lüktetése van. Ez a dal sem épp idegen tőlük, hiszen régebbi lemezeken is kísérletezgettek ilyenekkel. Az All I Have Left is You ismét egy lassú dal, Kicsit Fix You -s beutéssel, de azért nem az a szint és nem építkezik annyira. Többen bírálták ezt a dalt, viszont szerintem semmi baj nincs vele. Én nagyon is szeretem. Viszont innentől már elég nagy gondok vannak az albummal. Az OC Guns -nál rosszabb számot talán nem is írtak még életükben. Nagyon amatőr szám és az albumról is abszolút kilóg. Ezt kapásból törölném. Aztán ahogy említettem is az Offspring próbált vissza nyúlni a régi stílusukhoz, méghozzá olyannyira, hogy az 1992-es albumukról egy az egyben átemelték a Dirty Magic -et erre a lemezre is. Hogy ez milyen megfontolásból történt arra félek hogy soha nem fogok rájönni. Még ha jó szám lenne akkor megérteném, de sajnos nem az. Ezután az I Wanna Secret Family kicsit vissza hozza a jó kedvet a fülbemászó dallamaival és vicces szövegével. Utánna a Diving By Zero jön. Nekem ez a dal így a lemez vége felé már semmi pluszt nem ad, de nem mondom, hogy rossz. És végezetül jön a Slim Pickens Does the Right Thing and Rides the Bomb to Hell című befejező dal. Ezzel sincs semmi baj, egész jó szám, de lezárásnak kissé erőtlen és ez sem hoz semmi újat.

Ez tényleg egy remek album lehetne, ha kivágnánk róla az OC Guns -t és a Dirty Magic -et, a végére pedig egy súlyosabb számot tennénk be. De még így is azt mondom, hogy a lemez jól sikerült, csak kár, hogy nem annyira, mint amennyire lehetett volna.

De szerintem ezzel az albummal mindenki boldog lehet. Aki a régi Offspring -ot akarta az kapott belőle egy kis szeletet, de ugyanakkor sikerült újítaniuk is. És így közel az 50 -hez ez szerintem abszolút jó teljesítmény.

Értékelés: 74%

A legjobb szám az albumon: Cruising California (Bumpin In My Trunk)