Ska-p - 99% (2013)

99-5173e94c4df97.jpgÍgy év végére maradt még egy banda, akikről nem írtam, pedig nagy kedvenceim. Viszont érdekes, hogy alig ismerik őket idehaza és aki valamelyest mégis ismeri az utálja őket. Pontosabban azt a stílust, amit képviselnek.

1994 óta vannak együtt (ekkor jelent meg első lemezük is) és bár többször cserélődtek a banda tagjai (az alapítókat kivéve) a zenéjükön nem érződött meg. Ők az egyetlen banda, akik képesek voltak úgy fejlődni, hogy közben végig önmaguk maradtak.

A stílusuk már a kezdetek óta Ska Punk volt, de sok számukban elmennek a Punk Rock, Alternatív Rock irányba is. Ismerek több zenekart, akik próbálkoztak a Ska stílussal, de a Real Big Fish kivételével, akik pár jó számot azért fel tudnak mutatni a többiek csak szégyent hoznak a stílusra. Úgy érzem ezért bátran kijelenthetem, hogy a Ska-p képes egyedül színvonalas Ska zenét szolgáltatni a rajongóknak.

Már az első albumuknál érezhető volt, hogy ezek a srácok értenek a zenéhez és a gyenge minősége ellenére is a mai napig meg szoktam hallgatni. Az utóbbi 20 év alatt viszont minden egyes albumukkal hatalmasat fejlődtek. 1994 után 1996, 1998, 2000 és 2002-ben is adtak ki albumot azonban 2004-ben feloszlottak. A szünet viszont szerencsére nem tartott olyan sokáig és 2008-ban pontosan ott folytatták, ahol abbahagyták.

És el is érkeztünk a 2013-as albumukhoz. Egy kissé féltem attól, hogy nem tudják majd hozni a színtet, hiszen a léc nagyon magasan volt. És sajnos már egyikük sem fiatal. De felesleges volt izgulnom. Minden eddigi munkájukat túlszárnyalták…

 

Tracklist: 

01 Full Gas
02 Canto A La Rebelión
03 Ciudadano Papagayo
04 Pandemia, S.L.
05 Se Acabó
06 Ska-Pa
07 Marinaleda
08 Alí Baba
09 Victoria
10 Bajo Vigilencia
11 Maquis
12 Oniomanos
13 Quienes Sois
14 Radio Falacia
15 Africa Agónica

 

Egyszerűen hihetetlen mennyire értenek a zenéhez. Rengeteg hangszerrel dolgoznak és nagyon odafigyelnek arra, hogy mindegyik számból kihozzák a 99% -ot! Nagyon sok dallamot találnak ki egy számon belül is így mindegyik változatos és nem válik unalmassá. Ezenkívül nem ismétlik önmagukat és mindig képesek újat mutatni.

Az eddigi 12 számos trendekkel  ellentétben most 15 dalt kaptunk, amik kivétel nélkül remekül sikerültek. Még egy felvezető számmal is készültek (Full Gas) ami tökéletesen bevezeti az albumot. Nagyon sokféle szám található a lemezen és az új hangzásvilág ellenére sokszor visszaköszönnek a régi érzések. Viszont annak ellenére, hogy a végére is ugyanolyan jó számok kerültek mégis kicsit elfáradunk, hiszen 1 óra azért elég hosszú bármilyen jó is hallgatni. 

Az aki régebb óta szereti a Ska-p –t egéz biztosan nem fog csalódni, aki pedig még nem ismeri, annak nagyon ajánlom, hogy tegyen egy próbát vele.Az album címével amúgy nem tévedtek nagyot hiszen egy pár apróbb hibától eltekintve majdnem tökéletes lett.

Értékelés: 94%

Legjobb szám az albumon: Bajo Vigilencia