Green Day – Uno! (2012)

green-day-uno.jpgHatalmas múltja van a Green Day-nek már és nem tudom van e egyáltalán olyan aki ne hallott volna még róluk. 1987-ben alakultak és azóta 8 albumnyi zenét adtak ki nem beszélve a bónusz albumokról és egyéb számokról. Nekem a Green Day sohasem tartozott a kedvenceim közé, de azért sok számukat szeretem. Azt viszont nem értem, hogy lehetnek ők ennyire híresek. A 2004-es American Idiot című albumukon kívül nem tudnak többet felmutatni egy két jól megírt számnál. 2009-ben még volt egy utolsó próbálkozásuk, hogy valami különlegeset hozzanak össze (több-kevesebb sikerrel), de mostanra eljutottak oda, hogy már csak a hírnevükből élnek és eszük ágában sincs megerőltetni magukat.

Ezt remekül példázza is az amit most produkáltak. Úgy tűnt ugyanis, hogy újra nagy dobásra készülnek, hiszen kiderült, hogy egyszerre 3 albumot fognak kiadni egy hónapos különbséggel. Ez összesen 37 számot jelent. Az előző albumukon 3 évet dolgoztak és 18 szám volt rajta. Most szintén 3 év telt el és dupla annyi számot terveztek kiadni. Gondolom többekben is felmerülhetett a kérdés, hogy ezek alapján vajon milyen minőségre számíthatunk?

Roppant fantázia dúsan a 3 album az Uno!, Dos! és Tré! címeket kapta, bár ezzel még nem is lenne annyira gond. Az első album 2012. szeptemberében jelent meg. Elég sokan többek között én is nagyon vártam, hogy milyen is lesz az új album. Azonban nem fogadták kitörő lelkesedéssel még a rajongók sem, hát még a kritikusok. De gondoltuk ez csak az első volt és a többi biztos sokkal jobb lesz. A gond csak az hogy mint utóbb kiderült a 3 albumból ez sikerült a legjobban…

 

Tracklist:

01 Nuclear Family
02 Stay The Night
03 Carpe Diem
04 Let Yourself Go
05 Kill The DJ
06 Fell For You
07 Loss Of Controll
08 Troublemaker
09 Angel Blue
10 Sweet 16
11 Rusty James
12 Oh Love

 

Azt nyilatkozták még korábban, hogy mind a 3 album teljesen más stílusú lesz. Az első album elvileg Power Pop. De igazából nincs sok különbség a zenéjükben. Annyi hogy kicsit populárisabb és nincsenek rajta olyan zúzós számok ellenben van két elég punkos vonal is rajta. Viszont a számok sokkal igénytelenebbek. Az összes egy gitárra épül és csak néhol van benne egy egy szóló rész vagy esetleg valami dallam. Egyetlen szám van ami egy kicsit különleges és akár jó is lehetne a Kill The DJ, de kissé unalmassá válik az első 1 perc után ráadásul rendes dalszöveg helyett Billie Joe úgy döntött inkább káromkodik egy sort a refrénben.

Viszont annak ellenére, hogy sokkal többet vártam a Green Day-től ez az album nem lett olyan borzalmas, mint amilyennek első hallgatásra gondoltam. Arra tökéletes, hogy utazás közben kicsit kikapcsoljuk az agyunkat és lazítsunk, de mély gondolatokat és komoly dallamokat nem érdemes keresni benne.

Hamarosan jön a következő…

Értékelés: 76%

Legjobb szám az albumon:  Stay The Night